Kestävä tapahtuma

Tutkimuspäivien teeman mukaisesti myös kokousjärjestelyissä on tehty mahdollisimman kestäviä valintoja.

Hiiliviisaus tapahtumassa:

Tutkimuspäivien ilmastovaikutuksia seurataan pilotoimalla tapahtumien hiilijalanjäljen laskentaa Turun AMK:lla. Päästöt arvioidaan tilojen, kutsuvieraiden matkustamisen ja majoituksen, ruokailun, materiaalien sekä jätehuollon osalta. Lasketut päästöt kompensoidaan myöhemmin ilmoitettavan palvelun kautta, ja tämä on jo otettu osallistumismaksuissa huomioon. Tapahtumasivuilla julkaistaan syksyllä myös laskuri, jonka avulla osallistujat voivat laskea omat matka- ja majoituspäästönsä.

Kokousmuoto: Hybridi

Tutkimuspäivät järjestetään Turun ammattikorkeakoulun tiloissa EduCityssä. Päiville on kuitenkin mahdollisuus osallistua myös verkon välityksellä, vaikka paikalle saapuminen ei onnistuisikaan. Pandemiatilannetta seurataan ja tarvittaessa tilaisuus järjestetään kokonaan verkon kautta.

Kulkeminen:

Tutkimuspäivien osallistujille annetaan tietoa, kuinka paikalle voi saapua ympäristöystävällisesti. Välimatkat ovat lyhyet. Kupittaan rautatieasema sijaitsee 300 metrin päässä Educitystä, Original Sokos Hotel Kupittaa sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä. Bussilinjoilla 32 ja 42 tulee syksyllä liikennöimään sähköbussit. Turussa on myös mahdollista tilata käyttää ympäristöystävällisempää taksia ja pidemmät matkat kaupunkialueella voi kulkea vuokrattavalla Föli-fillarilla tai Onni-sähköpyörällä.

Kokouspaikka: EduCity

EduCityn omistaa Turun Teknologiakiinteistöt. EduCity on saanut arvostetun LEED Platinum -ympäristöserfifikaatin, mikä tarkoittaa että rakennus on rakennettu minimoiden kaikki rakentamisesta ja kiinteistön ylläpidosta aiheutuvat haitat. Matalan energiankulutuksen, hyvän saavutettavuuden ja kestävän kehityksen mukaisten suunnitteluratkaisujen lisäksi EduCityn ympäristöjalanjälkeä pienentävät muun muassa katolle asennettavat aurinkopaneelit sekä hiilinieluina toimivat maksaruoholla katetut terassit.

Ruokailut:

Tutkimuspäivillä tarjotaan monipuolisia vegaaniruokavaihtoehtoja ja painotetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisia, vuodenajan mukaisia luomutuotteita sekä tarjotaan reilun kaupan kahvia ja teetä. Pulloveden sijaan tarjotaan hanavettä. Ravintolan kanssa neuvotellaan hiilijalanjäljen laskemisesta, sekä hävikkiruuan käsittelystä. Ravintolalle ilmoitetaan etukäteen mahdollisimman tarkasti ruokailijoiden määrät sekä erityisruokavaliot.

Materiaalit:

Tutkimuspäivät järjestetään paperittomasti ja suositaan sähköisiä järjestelmiä ennen tapahtumaa ja sen aikana. Posterit julkaistaan ainoastaan sähköisesti. Kaikessa toiminnassa vältetään kertakäyttömateriaalia. Osallistujien nimilaput valmistetaan kierrätettävästä materiaalista ja mahdolliselle ylijäämämateriaalille (esim. nimilaput ja niiden kaulanauhat) tehdään kierrätyssuunnitelma.

 

 

Tästä voit laskea matkasi ja yöpymisesi arvioidun hiilijalanjäljen. Laskurin alla on esimerkkejä kompensaatiokohteista.

MATKAT

Käyttäjä syöttää kilometrit (meno-paluu)
Henkilöauto (bensa) km
Henkilöauto (diesel) km
Henkilöauto (sähkö) km
Bussi (diesel, maantieajo) km
Lentokone km
Juna km

MAJOITUS

Käyttäjä syöttää majoitusöiden määrän
Hotelli yötä
Kokonaispäästöt kompensaatioon kg CO2-ekv.

Esimerkkejä kompensaatiokohteista

Lähteet

Lennot: Department for Business, Energy & Industrial Strategy, UK (2021)
Hlöauto, bussi, juna: VTT Lipasto (2016)
Majoitus: Hotelli-ravintola Lasaretti, hiilijalanjälkiraportti (2012)
Polttoaineketjun ja -tuotannon päästöt: Euroopan komissio / Joint research center, WELL-TO-TANK Report version 4.a (2014)